Ansiktets muskler bestämmer hur du ser ut

Ansiktet består av panna, ögonbryn, ögon, näsa, kinder, mun och haka. Ansiktet har också hår och öron. Ansiktsuttryck används för kommunikation och ansiktet spelar en stor roll för en persons utseende och identitet. Ansiktet är vårt viktigaste igenkänningstecken. Och när vi med behandlingar gör små förändringar i ansiktet är det viktigt att inte störa kommunikationsfunktionen eller påverka vår karaktär för mycket.
Ser du trött, arg eller sur ut och vill gärna se utvilad, pigg och glad ut? Det är hur dina muskler styrs i ansiktet som avgör vilket intryck du ger.
Det finns många muskler i ansiktet, uppåtdragande och nedåtdragande muskler s.k agonister och antagonister som styr många av de viktiga funktionerna i ansiktet. Dock behöver vissa muskler inte vara så starka som de är och det är genom att påverka musklerna med små förändringar med (botullinumtoxin) som är muskelavslappnande läkemedel som vi använder för att skapa harmoni i ett ansikte.
När muskler arbetar länge på samma sätt ger det avtryck i huden som visar spår/rynkor/linjer av hur huden slits och anpassas efter musklernas aktivitet. Med behandling av musklernas styrka får vi en avslappning och med det inget slitage i huden som suggestivt suddar ut linjer och rynkor. Muskelns huvudsakliga funktion försvagas men återkommer efter ett antal månader då är det dags att underhålla behandlingen.
Det finns mer än 650 muskler i kroppen – 30 av dem i ansiktet. Du använder 15 av dem när du ler och 8 när du är arg.
Runt ögonen
Här arbetar vi med currugator ”argrynkan”, procerus ”tvärs över näsan”, orbiccularis occuli muskeln som ligger runt ögonen och som ger kråksparkar. Här kan vi minska aktiviteten i dessa muskler för att få en avslappnad och piggare blick. Dessutom förhindrar vi att få befästade linjer i huden efter muskelaktivitet.
Pannan
Här arbetar vi med muskel frontalis, en uppåtdragande muskel som inte alltid går att behandla, då vissa personer behöver kunna göra sitt egna pannlyft annars blir dom tunga i ögonbryn och ögonlock. Den som har ett bra utgångsläge med sina ögonbryn då kan vi med försiktighet slappna av frontalis och pannan blir slät. Det finns ibland behov av att komplettera med fillers ovanför ögonbrynen där vissa har naturliga veck eller är insjunkna i pannan, för att få en vacker och naturlig form på panna och ögonbryn.
Runt munnen
Här arbetar vi med ringmuskeln runt munnen orbicularis oris som ger upphov till s.k. rökrynkor eller tantrynkor. Även sura mungiperynkor – muskel depressor anguli oris och gropar i hakan s.k. apelsinhaka, här blockerar vi mentalismuskeln. Alla har inte behov att behandla dessa muskler och vi gör en bedömning vid varje behandling. Det är små mängder som gör att musklerna slappnar av men det är inte för så lång tid eftersom dosen inte är så hög. Det vi vill komma åt är att muskeln ska försvagas och inte vara så stark. Vi kompletterar ofta med fillers – hyaluronsyra för att få stöd och volym i detta område inklusive läppar. 
Tuggmuskeln – Käkmuskeln –Mazzeter
En av de muskler som kan orsaka huvudvärk, söndergnisslade tänder, bygga volym vilket gör att man ser bredare ut i ansiktet.
Hals
Starka muskelband från platysman sitter i mitten och vid sidorna av halsen som syns när man spänner halsmuskelaturen, dessa stängar kan man injicera med muskelavslappnade för att få dem att inte vara lika spända och inte synas lika mycket, något man får upprepa då vi endast kan lägga små doser så hållbarheten är ca 2-4 månader.