Om den livsviktiga solens fördelar och risker

Solen är livsviktig för oss människor och för allt som lever på vår jord. Och vi är många som lyckligt vänder vårt ansikte mot solen när de första strålarna tittar fram efter den långa och mörka vintern. Och det sker rent instinktivt. Det är nästan som en girig överlevnadsrörelse, vi vill ha det solen ger. Och visst är det skönt och visst ska vi vända oss mot solen och lapa i oss när vi kan! Men vi måste vara försiktiga.
Solen och D-vitamin
En av de viktiga och bra sakerna med solen är att den hjälper oss att bilda D-vitamin som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. För lite D-vitamin påverkar skelettet både hos barn och vuxna. Det behövs 15-20 minuter sol om dagen för att vi ska få det vi behöver.
Man får inte mer D-vitamin direkt av att bara vara i solen.  D-vitaminet bildas ungefär ett dygn efter att solens UV-strålar träffat huden. Då går D-vitaminet ut i blodomloppet och efter 3-7 dagar har det nått maxnivå i blodet. Det bildade D-vitaminet stannar kvar och lagras i kroppen några månader in på hösten, därefter rekommenderas att inta D-vitamin tabletter under den mörka årstiden.
Hudens färg avgör hur mycket vi tål
Vi har alltid fått veta att vi ska vara mycket försiktiga med solen och inte få för mycket. Det är vår hudfärg som avgör hur mycket sol vi tål, ju ljusare vi är, desto känsligare är vi för solstrålarna. Hudfärgen, pigmentet, eller melaninet som det också heter, är vårt viktigaste UV-skydd. Mörk hud har mer melanin än ljus, så mörkare hud tål mer sol än ljus hud.
Solens olika strålning och hudcancer
Det kommer tre olika typer av ultraviolett ljus från solen, UVA, UVB och UVC. UVA-strålningen står för den största delen av solens strålar som når jorden. Den här strålningen tränger djupast ner i huden och gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden också rynkig.
Det är UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Brännskadorna ger skador i cellernas DNA och det kan leda till hudcancer. UVC filtreras helt bort av ozonlagret.
Kopplingen mellan solning och hudcancer brukar jämföras med kopplingen mellan rökning och lungcancer. Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta – trots detta är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt.
Svenskar solar mer än vad man gör i många andra länder. Närmare 10 000 personer i Sverige drabbas varje år av någon av de två hudcancerformerna malignt melanom eller skivepitelcancer i huden. Dessutom får 30 000 – 35 000 personer om året den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer. Närmare 600 personer avlider av hudcancer varje år.
Förnuft och förstånd i solen
Man kan vara ute i solen utan att exponeras för det direkta solljuset för länge. Tunna kläder och en snygg hatt skyddar och är också bekvämt solvarma sommardagar.
Jag rekommenderar att man solar med måtta, använder solskyddsfaktor SPF 30 eller mer under hela sommaren och flera gånger om dagen när man vet att man kommer att exponeras för mycket sol och är förståndig och förnuftig i sin relation till solen. Det kommer man långt med.
Om och när du förvärvat oönskade pigmenteringar vilket mer eller mindre alla får successivt kan vi hjälpa till med kemiska peelingar för att jämna ut hudfärgen igen. Även med vår kärllaser Quadro Star kan vi avlägsna blodkärl, pigmentsprickar av olika slag. Det gör vi efter sommaren när hösten smyger på!
Njut av sköna maj och den glada sommarvärmen alla kära kunder!
Annika
Ett annat sätt att få i sig D-vitaminer, än från solen, är genom kosten och då ska man äta fet fisk, ägg och mejeriprodukter som är D-vitaminberikade.
Under extrema förhållanden med nästan inget solljus alls kan barn få rakit (engelska sjukan) och vuxna osteomalaci vilket innebär benuppmjukning. Väldigt få drabbas av så allvarlig d-vitaminbrist.
Allt fler personer med ljus hud drabbas av hudcancer, malignt melanom och ökningen är speciellt stor de senaste 20 åren. Det sägs att en person på 100 000 i svart befolkning drabbas. I den ljusa befolkningen drabbas 29,5 män och 25,6 kvinnor av 100 000 av malignt melanom.