Om Rosacea – det finns lindring för både kvinnor och män

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som oftare drabbar kvinnor än män. Dock har kvinnor ofta lindrigare symptom än män.  För en del blir sjukdomen så besvärande att de får minskat självförtroende och minskar sitt sociala umgänge, för att de känner sig obekväm av hur de ser ut. Därför är det bra att veta att man kan behandla symptomen på Rosacea och få en god lindring. Sjukdomen kommer aldrig att försvinna när man väl fått den. Men man kan lindra och hålla den i schack. Det vet Entouchs hudterapeut Cecilia Hjortfors som har mycket erfarenhet av hudproblematik, som bla Rosacea.
De tidiga symptomen är rodnad och klåda, ytliga blodkärl, torrhet och små utslag. Det blir värre om man inte behandlar och hittar en lindring. När det är riktigt illa kan huden förändras väldigt mycket, huden på näsan kan förändras till att bli tjock, storporig och få ett helt annat utseende. Även ögonen kan påverkas och bli röda och irriterande.
Det finns som sagt ingen bot mot Rosacea, men det finns lindring. Ju tidigare man får sin diagnos, desto större chans att få en verkningsfull behandling.
Behandlingen är olika, beroende på hudtyp och hur svåra besvären är. Behandling av Rosacea består av olika nivåer och svårighetsgrad. Vår hudterapeut Cecilia Hjortfors, som har egen erfarenhet vet vad som hjälper och erbjuder resultatinriktade behandlingar. Cecilia rekommenderar några regelbundna behandlingar/år på kliniken och däremellan har vi ett antal hudvårdandeprodukter som vi kan rekommendera för hemmavård.
En enkel skonsam rengöring och ett fuktgivande ansiktsvatten, tillsammans med lugnande krämer och skonsamma peelingar, kan få inflammationen i kärlen att dra sig tillbaka. Därefter förser man huden med lugnade ämnen i en ansiktsmask. Hudterapeut Cecilia vet vad som hjälper bäst. Hon har också mycket kunskap och erfarenhet om produkterna som finns och hon skräddarsyr vilka som hjälper din hud på bästa sätt.
Pevonia, ett välrenommerat hudvårdsföretag från Florida USA, är ett företag som har flera produkter för behandling av Rosacea.  Cecilia visar sina kunder hur de ska göra själva och gör uppföljningar baserade på hur huden reagerar under året och på de behandlingar som getts på kliniken. Med regelbunden och noggrann hudvård kan du som kund med Rosacea få bra lindring på sjukdomens symptom.
En kompletterande behandling för de röda ytliga kärlen kan ges med Quadro Star PRO Yellow, den producerar ett gult laserljus som reducerar kärlen i huden och därmed minskar rodnad och inflammationen i huden. Behandlingen behöver upprepas ett antal gånger för att ge bästa resultat. Dr Carmen hjälper gärna till att behandla dessa symptom.
Den som har Rosacea bör tänka på att:

  • Skydda huden mot sol, kyla och stark vind. Använd alltid solskyddsfaktor.
  • Stress och oro förvärrar Rosacea
  • Undvik kraftig temperaturexponering som bastu, varma bad och liknande.
  • Undvik eller drick måttligt med alkohol och varma drycker
  • Ät sparsamt med starkt kryddad mat
  • Undvik produkter med paraffinolja, starka färger och parfymer
  • Använd aldrig mekanisk peeling som innehåller korn.

Välkommen till oss på Entouch och låt oss hjälpa dig att lindra din Rosacea!
Hudvårdsterapeut Cecilia och Dr Carmen.