Läppar och området kring mun – många små viktiga strategiska steg till de fina resultaten

Det är lite av en vetenskap att forma mun och läppar med fillers- och dämpa aktiva muskler med botoxinjektioner. Annika Harlén har arbetat med detta i snart 20 år och vet hur man gör. I arbetet med att forma läppar och området där omkring är alltid ambitionen att anpassa behandlingen efter varje kunds förutsättningar och önskemål. Alltid ett vackert och naturligt utseende. Samtidigt och inte minst: Att sticka i läpparna så få gånger som möjligt!

Ansiktet är en komplex kombination av muskler med funktioner som är väldigt viktiga och ska vara där, men dessa muskler behöver inte alltid vara så överaktiva.

En behandling av mun och läppar handlar om att med liten påverkan på strategiska ställen förbättra och förstärka läppens form och volym. Man kan påverka de sura mungiporna med fillers men också bedöva muskulärt med botulinumtoxin. Om hakan gärna vill dra sig uppåt gör vi allt för att förhindra en uppåtgående haka då det kan resultera i gropar och då brukar vi kalla det för apelsinhaka. Med riktigt små doser kan vi minska de så kallade ”tantrynkornas muskelstyrka” med muskelavslappnande injektioner. Det måste alltid ske med försiktighet behandlingen får inte påverkar tal eller munrörelserna. Det bästa resultatet får vi när vi kombinerar muskelavslappnande botulinumtoxin med filler.

På grund av ansiktets komplexitet är det av yttersta vikt att behandlaren vet exakt vad som är möjligt och inte.

Man får bedövning – men det känns lite ändå
Våra kunder får bedövning vid behov, särskilt skönt vid behandling av läppar som alltid är extra känsliga. En speciell stark specialsalva är effektiv och bedövar bra. I produkten Restylane Kysse, ingår bedövning i produkten som också bidrar att göra behandlingen behagligare. men det känns lite ändå.

På Entouch är det injektionssköterskorna Annika och Sofia och Dr Carmen som ger dessa behandlingar. De har alla goda erfarenheter av hur dessa behandlingar fungerar och hur man arbetar med filler och botulinumtoxin i kombination.

Inte bara läpparna
Munnen kan vara så mycket mer än bara läppar. Det är mungiporna, vecken som går uppåt mot näsan, sk nasolabilavecken, och de som går från munnen och nedåt, sk marjonettlinjerna. Även mjukdelarna över kinderna påverkar hur det ser ut i sin helhet.

Med åren får man en tyngd från kinden som påverkar hela ansiktet men också utseendet runt munnen. Därför behöver man ibland bygga upp mer volym över kindbenen och där kinden delar sig sk ”tear track” och med det lyfta kinderna. Ibland bra att börja med det för att få lyftet av ansiktet. Därefter fortsätter detaljarbetet i ansiktet, lokalt runt munnen, ögon, tinningar, haklinje mm.

Den viktiga konturen
Munnens kontur är en viktig detalj, Ringmuskel runt munnen som ger det vi kallar ”tantrynkor” förstärks när hormonerna avtar. Sådana rynkor vill man inte gärna ha. Genom att spänna ut och fylla konturen av läpparna förstärker och förbättrar man formen, så de små linjerna suddas ut. Det blir ett fint utgångsläge för läpparna. Dock är det viktigt att vara försiktig med hur man fyller konturen. Både över- och underläpp kan byggas med volym i det läppröda. Det är viktigt att båda läpparna behandlas och en viktig grundregel är att underläppen ska vara något större än underläppen. Överläppen ska vila på den aningen större underläppen. Det ger en estetisk och bra balans.

Det finns en del behandlare som har standardiserat hur man arbetar med mun och läppar och anger exakt var och hur mycket fillers man ska använda. Det är ett sätt som Annika inte tycker om. Det är att stöpa alla i samma form. På Entouch föredrar man att fatta individuella beslut om varje kund och dennes förutsättningar och önskemål.

Så många stick och blåmärken
En läppbehandling kan behöva 2-8 stick. Genom att använda trubbig nål sk canula vid behandling av volym kan färre stick göras. Det är bara formningen av konturen och mungiporna som görs med en annan skarp nål.

Det finns alltid en risk att man kan få blåmärken efter en fillersbehandling. De försvinner, som blåmärken gör, efter några dagar. Under tiden kan de sminkas över. Man kan också bli svullen efter behandling, speciellt när vi behandlar läppar som består av slemhinna. Svullnaden är som störst morgonen efter behandlingen, dag 2, den lägger sig också efter några dagar.

Underhåll 2-3 gånger per år
Den som vill underhålla sin behandling och behålla sitt utseende kan behöva behandling 2-3 gånger per år. Hur ofta man behöver göra behandlingen beror på hur materialet bevaras i vävnaden, det varierar stort från person till person. Det är mängden produkt man använder och vilket utgångsläge man har som påverkar. Ibland behöver man räkna den första tiden som en uppbyggnadsfas och därefter är det mer underhåll.

Många kunder kommer regelbundet till Entouch för att behandla mun, läppar och området däromkring och behandlingarna görs av injektionssköterskorna Annika och Sofia och av Dr Carmen.