Vanliga frågor


Vanliga frågor och svar om Botulinumtoxin


 • I estetiskt syfte används muskelvslappnade botulinumtoxin för att släta ut rynkor orsakade av ansiktets muskler, t.ex. “argrynkan” mellan ögonbrynen, kråksparksrynkor runt ögonen eller i pannan men också för att lyfta ögonbryn eller överläppen.
  Botolinumtoxin kan också användas för att minska spänningshuvudvärk och tandgnissling och har i vissa fall även effekt på migrän.
  Botolinumtoxin används också för att behandla onormalt kraftig svettning, hyperhidros, i armhålor, handflator, fotsulor, ansikte och ljumskar.

 • Botolinumtoxin är ett beprövat läkemedel som använts inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper, smärttillstånd och spasticitet. För dem som lider av spasm, görs denna typ av behandling regelbundet var 3-4 månad livet ut för att de ska få ett lugnare liv. Botolinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.

 • Botolinumtoxin kan användas för att behandla tvärgående rynkor i pannan, argrynkor mellan ögonbrynen och för kråksparksrynkor runt ögonen. Man kan även öppna upp blicken och göra ett ögonbrynslyft. Toxinet kan också användas för behandling av näsrynkor, neddragna sura mungipor, rynkor runt munnen, skrynklig haka samt för att lyfta överläppskonturen och ge en sensuell mun. På halsen används läkemedlet för att strama upp käklinjen, den sk Nefertitelinjen, för att behandla strama stråk (sk platysmal bands) och rynkor i dekolletaget.

 • En behandling med botolinumtoxin är inte särskilt smärtsam eftersom den sker med en mycket tunn nål. Oftast syns inte behandlingen med botolinumtoxin, men någon enstaka gång kan man få ett blåmärke som behöver sminkas över.

 • Biverkningar och komplikationer till följd av en Botulinumtoxin behandling är mycket ovanliga och i de fall de förekommer så är det av relativt enkel karaktär. Den vanligaste biverkningen är att blåmärken eller svullnad uppkommer vid injektionsplatsen. Därför avråds du från att ta läkemedel innehållandes acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo etc.) före ingreppet. I vissa väldigt ovanliga fall kan ämnet sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen. Detta kan leda till slokande ögonlock eller asymmetri i ansiktsdragen. Allergiska reaktioner på ämnet förekommer i sällsynta fall. Effekten av Botulinumtoxin är endast tillfällig så därför är eventuella biverkningar det också. I normalfallet kvarstår de endast ett par veckor. Vissa patienter upplever en tillfällig huvudvärk de första dagarna efter ingreppet.

 • Toxinet kan användas för behandling av neddragna sura mungipor, rynkor runt munnen, samt för att lyfta överläppskonturen och ge en sensuell mun. Ibland kan en kombination med fillers för ökad volym ge bästa resultat och en mer hållbar effekt.

 • Effekten varar i ca 3-6 månader, på svettning i ca 7-15 månader.

 • Botolinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget. Syftet med behandlingen är inte att kunden ska känna sig stel utan att överaktiva muskler ska vila och utseendet se avslappnat och piggt ut. Behandlaren arbetar därför med små doser och försvagar muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna och ändå behålla mimiken i ansiktet. Kunden får återkomma för kostnadsfri touch-up vid behov inom två-tre veckor efter besöket.

 • Effekten på rynkor varar i ca 3-6 månader, på svettning 7-15 månader.

 • Botolinumtoxin slätar ut rynkor orsakade av ansiktets muskler, dynamiska rynkor. Fillers består av hyaluronsyra som är ett naturligt fuktbevarande ämne som vi producerar i vår hud men som avtar med stigande ålder. Det används för att få tillbaka volym och lyster, för att mjuka av kantigheter och mjuka av linjer/rynkor. Fillers finns av olika karaktär med olika konsistenser anpassas för olika vävnadsdjup. Vad som passar just dig bestämmer vi när du kommer till kliniken. Ibland kan en kombination ge bästa resultat och en mer hållbar effekt.

 • Du skall inte använda Botulinumtoxin om du är överkänslig mot botulinumtoxin, lider av vissa muskelsjukdomar, använder antibiotika av aminoglykosidtyp, spektinomycin eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i musklerna. Botulinumtoxin skall inte användas under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsstället skall behandlingen avvaktas tills denna läkt ut.

 • Botolinumtoxin kan med fördel användas för att hålla spänningshuvudvärk och migrän borta under flera månader. Även de som lider av tandgnissling och tuggar sönder bettskenor, vilket också ger spänningar och huvudvärk, har god effekt av en muskelavslappnade behandling.

 • Botolinumtoxin är ett beprövat läkemedel som använts inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet.

 • Nej.

 • Botolinumtoxin är ett läkemedel som påverkar nervsynapserna som går till muskulaturen så att musklerna slappnar av. Botolinumtoxin är inte farligt om behandlaren kan sin anatomi. Det är ett mycket potent läkemedel.

 • Botulinumtoxin är ett beprövat läkemedel som använts inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget. Det påverkar huden positivt eftersom den inte slits eller nöts av överaktiva muskelsammandragningar. Effekten blir att det minskar linjer och rynkor som annars framträder. Med regelbundna behandlingar får du en mindre aktiv muskelverksamhet i området som behandlas.

 • Du kan se att muskeln slappnar av redan efter några dagar, men full effekt uppnås efter två-tre veckor. Om det behövs en touch-up ska man alltså vänta ut den tiden för full effekt.


Vanliga frågor och svar om fillers


 • Fillers är ett samlingsnamn på olika typer av estetiska hudutfyllnadsmedel som används för att jämna ut små rynkor, större veck eller för att t ex skulptera kindben, läppar, haklinje, örsnibbar mm. På ENTOUCH används världsledande produkter från läkemedelsbolagen Galderma och Allergan. Hyaluronsyrefiller är framtagen på icke animalisk väg. Det är en gel som beroende på mängd, molekylstorlek, koncentration och valt område återskapar fukt och elasticitet på ett naturligt sätt. Det är ingen permanent filler utan ofta krävs en uppbyggnadsfas och därefter en underhållsfas. Hållbarheten varierar från kund till kund men normalt är att underhålla var 6-12 månad beroende på muskelaktiviteten i det behandlade området.

 • Du kan på ett enkelt, naturligt och säkert sätt ta bort rynkor runt och under ögonen, kråksparkar och fördjupningar under ögonen med fillers. I många fall är det mest effektivt med en kombinationsbehandling med botolinumtoxin då det runt ögat finns en stark ringmuskel som effektivt kan slappna av med muskelavslappnade Botulinumtoxin. Detta kan du diskutera med din behandlare vid besöket.

 • Fillers består av hyaluronsyra. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, framför allt i huden där den binder vatten, vätska, fukt och skyddar cellerna. Fillers är en enkel behandling som på ett naturligt sätt, med hjälp av den unika hyaluronsyran, kan fylla ut rynkor, läppar och konturer samt ge fukt och lyster till huden.

 • Ja, men om du nyligen fått en laserbehandling är det bra att vänta 2-3 veckor. Har du gjort en Co 2-laser måste du vänta till dess huden är intakt och fullständigt läkt innan du tillför fukt underifrån vilket gör mycket gott åt den torra huden. Rådgör med din behandlare.

 • Medicinskt utbildade yrkesgrupper så som leg. sjuksköterskor, leg. läkare och leg. tandläkare. Behandlare ska också ha gått ett antal utbildningar inom injektionsteknik och anatomi hos Galderma och/eller Allergan. Vi på ENTOUCH är certifierade av Estetiska Injektionsrådet sedan 2015. Detta visar att behandlaren är seriöst utbildad och kunnig i att göra bedömningar och behandlingar. På ENTOUCH har vi mångårig erfarenhet, är certifierade behandlare samt har gått flera masterutbildningar hos Q-med/Galderma och Allergan.

 • Fillers är ett samlingsnamn för hyaluronsyra, ett kroppsliknade ämne som består av socker och vatten. Hyaluronsyran sprutas in i huden för behandling av rynkor, ärr, ansiktskonturering, hudföryngring och läppförstoring mm.
  Det finns en svensk tillverkad fillers där fabriken ligger i Uppsala, den används över hela världen. Sedan 1996 har över 25 miljoner behandlingar utförts. Galderma har också en nytillkommen filler – en något slätare och mjukare produkt som också finns i flera olika tjockleksgrader för att passa för olika behov. Dessa båda fillers är säkra och väldokumenterade och finns också med lokalbedövning. Allergan är ett stort amerikanskt läkemedelsbolag som länge har varit etablerade i Sverige. De marknadsför b.la deras V-Cross produkter som är de senaste som lanserats på hyaluronsyremarknaden. Produkten är väldokumenterad och FDA-godkänd. Eftersom den är mjuk och formbar drar den inte åt sig lika mycket vätska efter behandlingen med resultatet att du inte blir lika svullen.
  Rådgör med din behandlare under konsultationen före behandlingen vilken produkt som bäst passar dina behov.

 • Fillers är en säker produkt som använts över hela världen. Den består av hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen. Infektion och cirkulationsrubbningar kan förekomma men är ytterst sällsynt. Hos en seriös behandlare går det att ta hand om.

 • De flesta har glädje av en behandling med fillers. I samband med konsultationen före behandlingen, bör du diskutera tidigare eventuella sjukdomar med din behandlare och berätta om du har gjort andra liknande behandlingar tidigare. Vi behandlar inte personer under 18 år, gravida eller ammande. Inte heller personer som behandlas med Waran, Heparin eller Fragmin behandlas eftersom man är mycket blödningsbenägen vid behandling av dessa mediciner.

 • När man påbörjar en behandling krävs det oftast en “uppbyggnadfas” då en så kallad touch-up kan behövas efter 2-3 månader beroende på utgångsläge och vilken typ av behandling som påbörjats. När det gäller läppar har vi snabbare absorption vilket givetvis varierar från kund till kund men underhåll 2-3 gånger per år är normalt. Underhållsfasen varierar som sagt, men det normala är var 4-12 månad.

 • Användning av permanenta fillers innebär mycket stora risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter och förhårdnader som inte försvinner utan som kräver kortisoninjektioner och eventuellt en plastikkirurgisk operation för att avlägsnas. Det medför missprydande ärr om man är behandlad i ansiktet. Vi på ENTOUCH avråder helt från behandling med permanenta fillers.

 • Fillers-behandlingar kan användas för att släta ut linjer och rynkor i ansiktet, skapa fylligare läppar och forma ansiktskonturer som kinder och haka samt föryngra huden.
  De vanligaste behandlingsområdena är:
  – Kinder och haka (form och kontur)
  – Mungipor och vidare ner mot hakan för att ge stöd mot kinden
  – Näsan till munvinkeln (nasolabialveck)
  – Mellan ögonbrynen (bekymmersrynkor)
  – Läpparna (kontur och/eller volym)
  – Handryggar, dekolletage ansikte, hals (hudföryngring – sk Skinbooster)

 • Ja, det kan du. Med dagens teknik där man gör så få stick som möjligt riskerar men inte att få lika mycket stickmärken och det går lätt att sminka över vid behov. Man kan känna en lätt ömhet och rodnad efter behandlingen, men det lägger sig oftast inom någon dag. En del, men inte alla, svullnar lite mer efter en läppbehandling och svullnaden kan sitta i från någon dag upp till 2-3 dagar. I sällsynta fall får man små blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.

 • De fillers som i dag används på ENTOUCH, betraktas som mycket säkra produkter och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av en för kroppen naturlig substans och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel, går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen.
  Eventuella komplikationer till en fillerbehandling är bl a:
  – Infektioner kan alltid uppkomma där huden penetreras
  – Asymmetri och ojämnheter kan förekomma och kan vara resultatet av felaktigt val av produkt till just den vävnaden. Något som lägger sig – vi rekommenderar massage i första hand – men assymetrier kan vara svåra att helt få jämna.
  – Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i några dagar. I undantagsfall kan dock en uppkommen missfärgning sitta i under längre tid än så.
  – Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående. Kontakta alltid din behandlare om något av detta uppstår.

 • Softlift på ENTOUCH, är en kombinationsbehandling som skräddarsys till varje kund. Den kan bestå av allt ifrån t ex fillers där vi bygger upp förlorad volym i mellanansikte och ut över kindben, mjukar av linjerna mellan näsa och mun, samt fortsätter att stödja mungipor och vävnaden ner mot hakan. Vi erbjuder också muskelavslappnade botulinumtoxin för en piggare blick.
  Vid nästa behandlingstillfälle kanske gör vi en peeling som anpassas till varje kund. Detta i kombination med Dermapen (nålningsterapi) som vi upprepar vid tre tillfällen. Avslutningsvis toppar vi med Skinbooster för att återfukta vävnaden till optimal nivå. Den första behandlingen tar inte mer än 45 minuter. Behandlingen ger välbefinnade och är aktuell för alla som vill styra sitt åldrande.
  Softlift är ett sätt att återskapa eller behålla skönhet i ansiktet. Vid ett softlift kan vi återskapa volym och spänst i ansikte, dekolletage, hals, handrygg, samt göra mindre korrigeringar av näsa och haka. Behandlingen kan vara ett tillräckligt alternativ till traditionell plastikkirurgi och har många fördelar med färre biverkningar och lägre kostnad.

 • Fillers är ett utmärkt sätt att återskapa ansiktets volym och konturer. Kostnaden beror på hur mycket material som går åt. Vid en konsultation kan din behandlare ge dig en prisbild.

 • Ja, hyaluronsyrebaserade fillers kan lösas upp genom att injicera ett enzym som snabbt bryter ned produkten och därigenom återställer utseendet inom 48 timmar. Ibland kan detta behöva upprepas.

 • Resultatet syns omgående och efter ca 2-3 dagar har även eventuell svullnad lagt sig.

 • Vårt mål är att alla behandlingar alltid skall ge ett resultat som ser naturligt ut. Om utgångsläget är mycket små läppar kan det var en god ide att göra behandlingen stegvis för känna efter vad som känns bra.

 • Innan behandlingen kan vi lägga på lite kräm av ett bedövningsmedel, men oftast behövs inte ens det då även fillern innehåller bedövningsmedel.

 • En mängd olika sorters veck i huden, djupa till medeldjupa rynkor till de minsta linjerna (nasolabialveck, marionettrynkor, bekymmersrynkor, överläppsrynkor m fl) kan behandlas effektivt genom att området under rynkorna/vecken fylls ut.